Nieuws

Economisch nieuws van Nu.nl

 • Meer Nederlanders in de bijstand in 2020, maar minder dan verwacht

  Het aantal Nederlanders in de bijstand is vorig jaar voor het eerst sinds 2016 toegenomen. Door de economische gevolgen van de coronapandemie nam het aantal ontvangers van bijstand met 3,6 procent toe, meldt Divosa, de vereniging van gemeentelijke directeuren in het sociaal domein. De toename is wel kleiner dan verwacht.

 • Veel supermarkten weer kwartiertje langer open, alcoholverbod blijft

  Dat de avondklok met ingang van 28 april komt te vervallen, betekent dat veel supermarkten weer terug kunnen naar hun normale openingstijden. Dat supermarkten na 20.00 uur geen alcohol mogen verkopen, blijft van kracht, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie CBL desgevraagd.

 • ABN AMRO biedt klanten excuses aan voor witwasaffaire

  ABN AMRO heeft klanten woensdag in een e-mail haar excuses aangeboden voor de gebrekkige witwascontroles van de financiële instelling. Hiervoor trof ABN AMRO maandag een schikking van 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie (OM). Topman Robert Swaak biedt "oprechte excuses" aan na het "tekortschieten" van de bank tussen 2014 en 2020.

 • ASML op rozen door chiptekort: drie keer meer winst en 80 procent meer omzet

  Door de enorme vraag naar computerchips sinds het begin van de coronacrisis doet de Nederlandse chipmachinemaker ASML gouden zaken. De omzet was in het eerste kwartaal 78,8 procent hoger dan een jaar eerder en kwam uit op 4,4 miljard euro. De winst steeg met 240 procent tot 1,3 miljard euro.

 • Coronaherstelfonds EU kan door uitspraak Duits hof eindelijk gebruikt worden

  Het constitutioneel hof van Duitsland heeft het voor de Duitse regering mogelijk gemaakt om een groot Europees coronaherstelfonds goed te keuren. Rechters van het grondwettelijk hof hebben de bezwaren van enkele Duitsers ongegrond verklaard. Het fonds dat de economie van de Europese Unie uit het slop moet halen, kan door deze uitspraak eindelijk gebruikt worden.